Castellano English Deutsch

Projecte de varietats experimentals

Vinya Experimental
Recollint sarments
Vins experimentals
Celler experimental

Vàrem començar aquest ambiciós estudi el 1998 recollint 7 varietats quasi desaparegudes.

Es tracta d'assajar durant cinc collites el comportament a nivell de conreu i vinificació de set varietats antigues, recuperades de vinyes molt velles (una d'elles en una vinya d'Albet i Noya), de camps abandonats o proporcionades per algun pagès coneixedor del nostre projecte. Degut a l'èxit d’aquesta recollida de varietats, ja en disposem de set mes que es provaran en una segona fase del projecte que esta previst que comenci el 2012 i que s'allargui fins al 2020.

Algunes d'aquestes varietats creiem que poden ser prefiloxeriques i per tant molt interessants d'assajar, donat que en arribar la fil·loxera al Penedès els preus del raïm/vi eren molt alts degut a l'escassetat que n'hi havia arreu d'Europa, i les varietats menys productives es varen abandonar. (Al Penedès comptem que n'hi havia prop d'una trentena més que les actuals). Coneixedors avui de que en moltes ocasions aquestes varietats poc productives solen donar raïms mes concentrats, amb mes color i aromes es pel que varem endegar aquest projecte tant engrescador.

Un cop localitzades les primeres set varietats – quatre blanques i tres de negres- se'n van empeltar 500 ceps de cadascuna d'elles, 250 amb un peu mes vigorós (R-110) i l'altra meitat amb un de menys (41-B) amb l'idea de veremar-les i vinificar-les per separat.

La vinificació es fa en un celleret, creat exclusivament per aquest projecte amb petits dipòsits de 500 lts. i amb tots el avenços tecnològics que al mateix celler gran d'Albet i Noya.

Per tal de fer més participatiu l'assaig i al mateix temps disposar d'una informació molt real del potencial d'aquestes varietats antigues de raïm, cada any s'envien mostres de tots els vins obtinguts a 165 persones de 24 països diferents, – importadors, distribuïdors, sumillers, crítics de vins, enòlegs reconeguts - així com també al Consell Regulador de la DO. Penedès i l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). Després els participants envien emplenades unes fitxes de tast de cada vi amb les notes i observacions que li han fet.

Amb aquestes dades i les que recollim nosaltres a nivell de vinya i de tast intern al llarg de cinc anys, decidim quines varietats val la pena que els conreem de forma més extensa per elaborar vi a nivell comercial en els propers anys.

Podem avançar, que desprès de la collita de la cinquena verema, la del 2006, vam acabar aquesta primera fase del projecte tenint dues varietats blanques (Mariana Rión i Vidal) i una de negre (Belat) que mostren una qualitat excepcional i un comportament vitícola molt bó, amb el que amb tota seguretat passaran a ser conreades una hectàrea de vinya per cadascuna d’elles i demanarem oficialment la seva homologació i reconeixement per tal que es puguin conrear de forma legal al Penedès.

Cal agrair especialment la col·laboració de l'INCAVI en la tasca d'identificar i catalogar les varietats assajades a traves de l'anàlisi de l’ADN. Així com la participació de l'empresa suïssa DELINAT, especialment interessada en el comportament i sensibilitat a les diferents malalties de la vinya, i en recuperar varietats més adaptades i resistents als fongs que permetin una gestió més natural i sana de la vinya i l'elaboració de vins ecològics.

Ens els propers anys treballarem per tal que els organismes oficials, accelerin els processos d'homologació d'aquestes tres varietats autòctones que considerem molt interessants per el futur del Penedès.