Castellano English Deutsch

Els inicis ecològics

El primer vi ecologic d'Albet i Noya

En aquesta secció:

Viticultura ecològica

L'any 1978 en Josep Maria Albet i Noya representava Unió de Pagesos en el Consell Regulador de la D.O. Penedès quan una empresa danesa es va dirigir a la D.O. cercant un productor de vi ecològic. En aquests moments no hi havia cap productor ecològic en tot l'estat, i el Consell va comentar el tema amb en Josep Maria degut a la seva condició de vegetarià estricte.

Es va posar en contacte amb l'empresa danesa, i posteriorment amb l'associació Vida Sana. En aquests moments no hi havia cap estament oficial que regulava la agricultura ecològica, i l'associació de consumidors Vida Sana feien els controls pertinents. Posteriorment va fer un curs d'agricultura biodinàmica amb Kgell Arman, ex-conseller d'agicultura del govern Suec. Malgrat les reticències de la família i els pagesos locals, en Josep Maria va començar a fer un vi en una de les finques on ell mateix hi havia plantat i empeltat els ceps d'Ull de Llebre. El vi negre resultant es va vendre molt bé i el va animar a seguir en aquest camí.

Els propers anys va anar gradualment incrementant el nombre de finques dedicades al conreu ecològic. No sols no es van complir els mals auguris dels veïns, sinó que es van trobar els beneficis d'el tractament ecològic de les vinyes en eliminar l'ús d'insecticides i de pesticides químicosintètics que afecten el procés natural del creixement i de la maduració del raïm. Les formes de cultiu heretades de l'agricultura tradicional - atès que en el conreu biològic només s'accepta la utilització d'adobs verds, orgànics i compostos que mantenen l'equilibri del cep - dónen un raïm sà, sense residus i no alteren els components aromàtics del fruit, el seu gust o la seva textura natural.