Actualitat

Albet i Noya

Hola tardor! - Crònica de la verema

Hola tardor! - Crònica de la verema

Josep Maria Albet, director tècnic del celler Albet i Noya, reflexiona sobre la verema 2018.

Una verema “tardana” de la qual, assegura, “en sortiran els grans negres del Penedès” i que ens ha regalat una vinya de Botrytis noble amb la qual volem elaborar un vi naturalment dolç d’edició limitada.

Hola tardor,

Aquest octubre ens has trobat encara a les acaballes de la verema, sabíem que era una any tardà i volent arriscar al màxim, hem guardat els millors raïms de les millors vinyes per fer els nostres millors vins, per buscar aquells gustos i aquelles aromes que només quan els ceps comencen a adormir-se es troben dins als raïm.

Aquests dies, passejant per les darreres vinyes encara sense veremar, se sent la tardor: a l’aire, a les olors, als colors i en el gust. Tot respira a la reculada de la saba que faran els ceps i que expressarà tota una primavera i tot un estiu, concentrats dins un gra de raïm. Som a la tardor i ara el darrer xarel·lo que ha quedat anirà per fer El Fanio; el cabernet sauvignon, el merlot i  el caladoc, en la seva màxima expressió, aniran cap a grans versions de La Milana i el Reserva Martí. És el moment de gaudir d’aquest fruit ara ja espès i amb la pell ben afinada, que recorda la confitura i enllaça amb la dolçor de les coses bones quan ja s’acaben.

Aquest dies ens envaeix una mica la sensació de la feina feta, acabem la verema poc a poc, anem collint els darrers raïms de les vinyes més ventilades i més altes, aquestes vinyes que amb fulles ben vermelles aguanten els raïms sans fins els darrers dies i ja en el temps dels bolets, aquests dies de matinades fresques i cels nets que ens fan sentir el fred i on oblidem la suor i les calors de l’inici de la verema, que cueja des del passat 16 d’agost.

Aquesta verema del 2018 ens donarà segur uns grans negres, es veu i es tasta a les pells dels raïms que collim ara, i els blancs aviat els podrem tastar perquè molts ja han acabat de fermentar i s’estan aclarint, fins i tot ja tenim el rosat CURIOSA 2018 al mercat, la primera floreta vermella d’aquesta tardor.

I una darrera sorpresa per la verema 2018. La nostra vinya experimental amb més de 1100 varietats resistents de raïm, i en la qual no s’hi ha fet cap tractament tot i ser un dels anys més plujosos que recordem, ens ha donat la més noble de les podridures. Uns 500 litres de vi naturalment dolç provinent de raïm pansificat afectat per la botrytis noble i que ja tenim ganes de cuidar i, sobretot, de deixar-vos-el tastar”.

Josep Maria Albet i Noya

Sant Pau d'Ordal, 16 d'octubre 2018

Moltes gràcies a l'equip de verema 2018!

 

  |    |  

Més noticies que et poden interessar